Saturday, December 25, 2010

Bon Nadal, o Hyvää Joulua!

Hola a tothom i molt Bon Nadal!

Avui és el dia de Nadal i l'estic passant per primera vegada a Finlàndia. Trobo a faltar a la família i l'àpat del dia 25, però aquí dalt em ciuden molt i molt bé també. I sense posar-nos nostàlgics i llagrimosos, aniré directe a les curiositats!

Tradicions són ben diferents a tot arreu. Aquí res de reis, i són el país original del Pare Noel, que no és pare i de "Noel" poquet. En diuen Joulupukki, que vindria a ser "el boc de Nadal". La tradició diu que d'afable ben poc i res de vermell. I res a veure amb Sant Nicolau (o Santa Claus), això és -una vegada més- una invenció cristiano-catòlica de barrejar les festes i tradicions d'arreu amb algun sant que passava per allà (o passava per ben lluny!). Si teniu curiositat sobre el Joulupukki, en clau d'humor finès, mireu la pelicula Rare Exports!

I una de les tradicions és de tenir un pukki (boc) de vímet:


L'arbre si que el tenen i el guarneixen. Per anar bé un de debò, però molts de nosaltres optem pels arbres artificials plegables, que són la mar de pràctics! Però on hem passat el Nadal, l'arbre és de debò i fa uns dos metres i mig ben bons!!



I ara anem de cara la teca! Aquí sí que les coses són ben diferents que a la Catalonia! L'àpat tradicional es divideix en entrants, plat principal i postres. Les postres són una mica més lliures, però els entrants i el plat principal són més fixes (amb algunes llicències).

Sienisalaatti: amanida de bolets. Els bolets són -crec- gírgoles, remullades durant hores i tallades super menudes, barrejat amb ceba tallada ben petita i després amb 'crème fraiche' (haureu de buscar vosaltres mateixos què és) i sal pebrat.

Rossoli: amanida amb pepinillos, patata, pastanaga i remolatxa. Els pepinillos, les patates i pastanagues (cuites) i les remolatxes es tallen a dauets i tot es barreja. I s'hi fa una salsa amb 'crème fraiche' i suquet de la remolatxa. Tot queda ben vermell, i amb estovalles vermelles encara més!

Variats: patés, salmó i siika (lavareto en castellà), formatges... Aquí hi ha més llibertat, però els peixos són obligats! No ens els hem menjar fumats sinó salats. O sigui, es diu graavilohi, que no es fumat sinó que se sala i condimenta... fa pensar amb salmó fumat, però més cruet, i la siika igual. Bo, però cruet.





I després el plat principal, joulukinkku, o el pernil de Nadal. És un perni sencer (entre  4 i 8 kilos em sembla), el nostre era de 5 kg, i es cou al forn moooolt poquet a poquet. Normalment es cou durant unes 6 o 8 hores la nit anterior. Aquí amb el matex greix que deixa anar s'hi fa una salsa, i també es tradicional menjar-lo amb mostassa.



I això s'acompanya amb diferents laatikko. Laatikko vol dir cassola (o capsa) i fan perunalaatikko (cassola de patata), porkkanalaatikko (de pastanaga) i lanttulaatikko (nap suec... és la traducció!, és com un nap però més groc, o era més blanc?). Aquestes cassoles són una mica com mouse o puré, però no ben bé. La de patata era com una mousse, i les altres dues eren ben dolcetes... queden genial a costat de les lonxes de pernil!



I per postres, que eren més lliures vem fer crema catalana (toma! fent país!) i un pastís d'avellanes. També teniem una espècie de pannetone italià, però a aquestes alçades... tips fins les orelles, que és la tradició! I la tradició també mana que el 25 i el 26 el menú és el mateix, fins a acabar-s'ho tot!
Així que bon nadal i bon profit!!

El de l'àtic

PS: i tots nevats fins les orelles!



Tuesday, December 21, 2010

Fred a la Nit de Nadal!

Sembla que farà fred a la nit de Nadal!
Sort que no tenim pessebre vivent, perquè en sé d'un al qui se li gelaria el cul!
A hores d'ara probablement hem batut el record de neu a Desembre (que era del 1915, abans que Finlandia fos fins i tot un país per si sol!) i sembla que per Sant Esteve "pujaran" les temperatures i nevarà de valent.
Blanc Nadal! :)


El de l'àtic

Monday, December 20, 2010

La neu... el cotxe... els veins...

Hola a tothom desde la fresca Finlandia!

I dic fresca perquè les previsions parlen de -25 per la nit de Nadal. Tornem-ho a repetir: menys vint-i-cinc graus de temperatura per la nit de Nadal. Això traduït vindria a ser un fred de tres parells de co**ons! I els més espavilats suposo que us heu imaginat que tenim una mica de neu a aquestes alçades de Desembre; doncs teniu raó.

De tots els finesos a qui he preguntat, no n'he trobat cap encara que hagi vist un Novembre amb tanta neu com aquest any. I pel que diuen, aquí al sud, voltants de Helsinki estem a punt de batre el rècord d'alçada de neu. No em pregunteu quants centimetres són... però uns quants! Per aquí  prop de casa veig veure una taula on hi havien 70 o 80 cm ben bons!

I fa alguns dies al tornar a casa, amb una nevada interessant vaig tenir una aventura amb el cotxe. A l'entrada del parquing algú (encara no estic segur si va ser algun vei o la maquina llevaneus) hi havia dues muntanyetes de neu i semblava que el cotxe passava pel mig tranquilament. Nevava un munt, molta neu tova... i vinga, cap dins l'aparcament poquet a poquet... i xuf: encatllat del tot!

I res, a provar endavant i endarrere i de cap de les maneres el cotxe es movia, problablement encara enfonsant el cotxe encara una miqueta més. Una mica desesperat decideixo baixar i netejar una mica amb una pala davant i darrera de les rodes. Total que obro la porta... ups, no puc obrir la porta! La muntanya de neu la bloqueja. Doncs a sortir pel cantó del copilot... ups! La porta tampoc obre! Au doncs, a sortir per la finestra... ups! No passo! Entre el volant, les botes, la jaqueta d'hivern no hi va haver manera. Au doncs, tercera opció: saltar al seient de darrera i sortir per la porta de darrera. Això ho vaig aconseguir!

I vinga, pala, neu amunt i avall durant 15 minuts ben bons, i cap dins el cotxe de nou! Evidentment muntant l'espectacle... entrant per la porta de darrera i saltant (peus pel davant) cap al seient del conductor. Tot això mentre una super nevada anava caient! I vinga engeguem el cotxe i... no es mou, ni un trist centímetro. Aquí el mal humor i la deseperació comença a ser pesada!

Però vaig veure dos veins que venien cap al cotxe, em van preguntar si necessitava ajuda, obviament em feia falta! Així que em van empènyer cap al carrer i olé!! Però clar jo volia tan si com no aparcar! Així que vaig passar mitja hora de rellotge, mentre nevava amb la pala netejant l'entrada i el parquing. I cap dins, cotxe aparcat i endollat. Cinquanta minuts de rellotge per aparcar el cotxe!

 

Això és neu i fred i la resta són històries!!

 

El de l'àtic

Wednesday, December 15, 2010

MacBookAir 11,6"

Ara deu fer vora dos anys que van llençar al mercat (en plan bèstia) l'Acer One. Els eee PC ja feia temps que voltaven per aquí com a "l'ordinador per a tothom"; fins i tot estava pensat per portar ordinadors al tercer mon.

Però al final... que "necessita" (o sigui vol) un ordinador, sigui petit o gran són els frikis del primer món (nosaltres). Va, que em perdo... deia l'Acer One era petitet (10") i portava una mena de mini Linux. Més tard s'hi van anar apuntant altres marques i clar, si vols vendre-ho a gent normal hi has de posar Windows. Uiii...

Algún espavilat hi va posar Vista, que necessita una pedazo de màquina només per obrir-lo... i clar, fiasco total. I vinga a posar-hi XP que només té vuit anys, que en anys informàtics és com tres milenis!

Per sort el senyor Gates i els seus sequases es van inventar el 7 (o sigui el Windows 7) resulta que funciona! O sigui que tots aquests ordinadorets ara corrent amb Windows 7, perquè el Linux es per frikis (i tots tenim un limit).

Però a tot això... què fa el Jobs? Passant de tot no? Inventant iPhones i iPads... i ell passant dels ordinadors petits. I jo... que tinc pantalla de 24" a casa, i a la feina, dues pantalles de 24" doncs volia un ordinador petit, però petit de debò. I no ens enganyem tots els Acers Ones o Timelines, els Asus eee, els Samsungs... tots són gruixuts comparats amb els portàtils normals (MacBookPro 13") d'Apple.

Però 13" és un portàtil "de debò" i el límit mental per "mini portatil" són les 11,6". I al final el senyors Jobs i els de la pometa s'han despertat!!! MacBookAir, segona generació.



Al de 13" ni pu*o cas, perquè pel mateix preu tens el "normal" i ja són prou prims... però el petitet, el de 11,6" aquest sí que mola!

Ara oblideu-vos del preu... perquè no us discutiré que val entre unes dues vegades més que els "altres gordos windows-eros", però és més de dues vegades més prim. Mireu aquest video allà al minut 1'30" que hi ha una comparativa de gruix bona!

També és unes mil vegades més maco. I per sobre de tot, Mac OS X enlloc de Windows.

Què més? Ah si, no té disc dur: només SSD i això vol dir que és prim, silenciós i ràpid com una mala cosa!! Despertar-lo del "sleep" és més ràpid que fer log-in en un ordinador amb Win7, 8Gb de RAM, i processador i3. Rààààààààààààààpid!!

Total, que estic com un nen amb sabates noves! És maco, pràctic i sembla que em farà venir ganes d'escriure altra vegada!!

El de l'àtic!

PS: l'iPad mola de co**ons també eh!!!

Sunday, December 12, 2010

Provant el Flock

Ja sé que he promès alguna entrada interessant sobre la neu... però ara mateix només estic provant Flock, un navegador editor que té bona pinta.

Ja fa temps que busco un editor pels blogs, perquè l'edició directa a les pàgines web em posa una mica malalt... i ara que tindré un ordinador per tenir-lo a tot arreu, espero activar-me una mica més.

Total, que això és una prova amb el Flock!!

El de l'àtic!

El Desembre congelat... les bruixes es pentinen

Hola a tothom!

Que a Finlàndia fa fred o fresca ja ho sabem tots oi? Però aquest any està sent una mica més espectacular que de costum. Al novembre vem arribar a -19 (al sud!) i el que va nevar sembla que s'ha quedat.

El dissabte 11 de Desembre va caure una altra nevada interessant... total que tenim mig metro de neu, ben bo, i algunes aventures! Aviat les explicaré... prometo un post ben aviat, que entre l'últim i aquest ha plogut ja! (O nevat de fet...).

I aquí algunes fotos del que veiem des de les finestres de casa:



Aquí quedeu-vos amb el detall... això que es veu és un estendor, just davant hi ha una bicicleta. Doncs mirant la bici podeu veure el gruix real (uns 50cm) però si mireu la pila de neu que hi ha al cantó esquerre de l'estenedor... dos metros ben bons eh!



Fins aviat!!

 - R

Saturday, July 03, 2010

Per Sant Joan: rosvopaisiti, loimulohi i coca de recapte

Hola!!

Doncs ha arribat l'estiu eh! Ja fa uns dies que ha arribat, però sempre sembla que el Sant Joan (o Juhannus, com en diem aquí dalt) sigui el tret de sortida oficial.

Doncs com ja hem fet algun altre any, hem passat el cap de setmana del Juhannus amb la familia, en el seu kesämökki (que en anglès seria summer-cottage i en català... caseta d'estiu). Això sí, no us deixeu enganyar per la traducció, perquè això és més tradicional que "una segona residencia" o el "xalet a la platja" que la gent té per aquí!

Ara estem parlant d'edificis de fusta, construits majoritariament pels propietaris, sense aigua corrent, que s'escalfen si s'escalfa la sauna, a costat d'un llac, i si necessites aigua, doncs la treus del pou!!

I aquest any ha estat especialment especial pel tema culinari... s'han fet tres coses, dues de les quals són espectaculars, i la tercera més coneguda pels catalans, però més novetat pels d'aquí dalt!


Rosvopaisti: la traducció ve a ser "l'estofat del lladre" i diguem que té una certa explicació. La idea principal és coure la carn colgada amb cendres dins d'un forat a terra. El nom ve del lladre que roba un bè, i el que fa és fer el forat (i la resta de procés que ara explicaré) i el bè queda enterrat tota la nit, de manera que es cou i el lladre no ha de vigilar-ho ni hi ha fum o foc que el delati.

Si tornem al segle XXI... La preparació porta una mica de temps... fet i fet unes 10 hores. Primer es fa un forat a terra, prou gran com per colgar-hi el que s'hagi de coure unes 3 o 4 vegades. Després es fa un llit amb pedres. Nosaltres ens vem ajudar de maons refractaris (?) dels que faries servir per fer una barbacoa al jardí.


Les vistes des d'aquí a costat del forat són espectaculars...



 Un cop tenim el forat fet, les pedres posades s'hi posa sorra per entre els forats de les pedres de manera que sigui més uniforme i l'escalfor no s'escapi "pels puestus".


I finalment s'encén el foc, que haurà de cremar durant 4 hores fins a reduïr-se a cendres i trossets de carbó. No sé exactament quina fusta s'ha de fer servir, però com a mínim nosaltres hi teniem pi i badoll.


Però clar... portem dues hores fent forats, pedres i focs... i ara això ha de cremar durant 4 hores, i després s'haurà de coure la carn... doncs potser que aprofitem el foc per fer alguna altra cosa!!

Loimulohi: "loimu" que no sé què vol dir, i "lohi" que és salmó. La idea es ben simple: si tens una foguera, doncs posa el salmó en una planxa de fusta i acosta'l a la foguera... a un metre o així que no es sucarrimi i ja està... i quan estigui fet, ja estarà fet.


 Aquí el "trucu de l'almendrucu" és tenir aigua amb sal a mà i anar "pintant" o mullant una mica el salmó perquè no es ressequi massa. I sobretot, que ningú es faci el llest dient que aquesta és la manera tradicional de fer salmó fumat, perquè nanai eh!!! Així el salmó es cou, i punto. Per fer-lo fumat s'ha de posar dins d'una caixota de ferro colat amb fulles i herbes i això sobre un foc. L'escalfor fa que les herbes de dins la caixa deixin anar fums i això és salmó fumat!

I potser una altra foto de la foguera, del salmó i del llac:


 I ara fem veure que ja hem dinat, i que la foguera s'ha reduït a cendres... doncs anem a preparar el tros de carn! El que vem fer nosaltres és una cuixa de bè. Ben condimentat (aquesta ja venia una mica marinada) amb romaní, all i sal i pebre i també ho vem embolicar amb tires primetes de cansalada (és que no m'agrada dir beicon...).


I ara és quan els que patien per les cendres quedaran més tranquils... S'embolica ben embolicat (tres o quatre capes) amb paper de plata, i després s'embolica amb un parell o tres de capes de papers de diari mullats.

Quan el foc s'apaga has d'enretirar les cendres i guardar-les en algun lloc. Avís: oju que crema! Així que fer-ho amb compte.


 I quan les tens enretirades, doncs hi poses l'embolcall al mig. Aquí es pot veure que una galleda metàlica serveix per guardar les cendres i l'embolcall també estava embolicat amb una reixa metàlica que fa de bon agafar.


I quan l'embolcall està ben situat (o amb català in-correcte "quan el bitxo està a puestu"), doncs es tapa ben tapat amb totes les cendres, i també amb sorra de manera que aguanti l'escalfor.



I es deixa coure... unes quatre hores!!!!

Però un cop han passat, doncs ja es pot treure! Anant amb compte al excavar.


I aquí es pot veure el resultat!!! I us puc prometre... que era boníssim !!!!


I per acabar aquest Sant Joan - Juhannus culinari doncs alguna cosa una mica més catalaneta...

Coca de recapte: vaig fer escalivada a casa (al forn... però bona eh!): pebrots vermells, esbergínia (que vindria com en deiem a casa abans d'aprendre que pepinu és cogombre) i cebes.



Ara aquí algú dirà que sóc un cutre... però és que de fer pa, i masses de coca i aquestes coses no en sé, i punto... així que vaig fer servir masses de pizza; i anxoves,  olives negres.

Però sabeu què? Va quedar la mar de bo!!


Doncs bon profit, espero que tothom hagi passat un bon Sant Joan, i fins aviat!!!!

Pels que hagin llegit "Els veïns de dalt" de l'Albert Om... suposo que podria despedir-me amb...

"El de l'àtic" :)

Sunday, May 16, 2010

Ha arribat l'estiu !

Hola gent!

Finlandia... pais del fred, de la neu, del gel, de les rodes d'hivern... i dels estius genials !!

Ja fa dos dies que el bon temps ens ha arribat, i és fantàstic. Tenim uns 25 graus de mitja, que es porten molt bé, solet de por, fa caloreta però sense arribar a torrar... una delícia. Això sí, la falta de costum fa que ahir a la nit fes calor per dormir. Calor... que vindrien a ser 24 graus i encara tenim el mateix nordic que a l'hivern!

I ara que hi estic posat, una recomanació. Un guitarrero sevillà que amb una Stratocaster enxufada a un AXE és capaç de fer això: http://www.youtube.com/watch?v=PBJg0hKbtVU.

I de moment res més. I tal com escric cada vegada que escric... tornaré! I això ho faré revifar! Però en general hi ha molta mandra... :)

Fins aviat!

Sunday, January 24, 2010

Una mica de neu a Finlandia

Doncs ara si que ha nevat una mica...




I després vés i intentar aparcar...


A veure el pobre de l'esquerra com surt...



I al passar les màquines ens han deixat sense uns quants llocs per aparcar !!



La majoria de cotxes estan sobre una plataforma d'uns 10-15cm... baixar és possible, pujar-hi no tant!



Dos escarbats que a l'estiu no es mouen gaire, i ara suposo que menys!



El nostre lleonet aparcadet :)



I més neu...



Els degotalls són xulos eh!



Però ben colgat al intentar fer-los-hi la foto :)



La neu es posa i es queda sobre qualsevol cosa!



Com les bústies.

 
O més bústies.



 O bicicletes!



I això és una pista de gel per patinar-hi.



Que a l'estiu és un camp de futbol!



Un arbret



Un altre :)

Però almenys ahir feia solet !!

Peus de porc, i ceba caramelitzada!

 Aquest cap de setmana tenim convidats i tinc previst fer uns pinxos de llom de porc al forn amb ceba caramelitzada. El tems és que... potser que provi de fer-la! I per provar-ho he decidit fer-ne per acompanyar els peus de porc que m'he fet, així que aqui va una mica de recepta.

Peus de porc, fàcils de co**ons!

Ingredients:

- Peus de porc cuits

- Oli, sal

- Un forn

Partim del fet que teniu peus de porc cuits. Els venen bullits i moltes vegades envasats al buit. A més es poden congelar i són transportables! I per fer-los més fàcil impossible. Poseu-los en una plata al forn, la pell tocant a la plata, una mica d'oli, sal i pebre i cap al forn que tindreu calent a uns 180 o 200 graus centígrads. Deixeu-los fer mitja hora i aleshores gireu-los, salpebrar (si és que aquesta paraula existeix) i uns 20-25 minuts més. Queden rossets i bons!!

Ceba caramelitzada

Talleu ceba (una, dues o dotze depen del que necessiteu), però no petita perquè ja s'encongirà, per axò no patiu. Una mica d'oli d'oliva en una cassola, foc baix i hi poseu la ceba. Aneu remenant que no s'us enganxi. Al cap de 2 o 3 minuts hi poseu una mica de xarop d'auró (o sigui maple syrup, o sirope de arce, que segur que va molt bé amb "la taaarta de arááándanos de tía Molly!"). Aquí les mides van al gust, però jo hi posaria una cullerada sopera per cada ceba. També afegiu una mica de sal, i una mica d'aigua. I sobretot aneu remenant que no se us enganxi!! Estarà al punt al cap d'uns 20 minuts, des que heu començat a coure-la.

El que és pràctic de fer la ceba d'aquesta manera és que la pots deixar feta, fins i tot a la nevera força estona i just abans de fer-la servir l'escalfeu una mica en una cassola a foc baixet i remenant una miqueta, sobretot que no s'enganxi!

 

I aquí teniu uns peus de porc amb ceba caramelitzada per llepar-se els dits!!

 

Salut,

el de l'àtic

Peus de porc, i ceba caramelitzada!

 Aquest cap de setmana tenim convidats i tinc previst fer uns pinxos de llom de porc al forn amb ceba caramelitzada. El tems és que... potser que provi de fer-la! I per provar-ho he decidit fer-ne per acompanyar els peus de porc que m'he fet, així que aqui va una mica de recepta.

Peus de porc, fàcils de co**ons!

Ingredients:

- Peus de porc cuits

- Oli, sal

- Un forn

Partim del fet que teniu peus de porc cuits. Els venen bullits i moltes vegades envasats al buit. A més es poden congelar i són transportables! I per fer-los més fàcil impossible. Poseu-los en una plata al forn, la pell tocant a la plata, una mica d'oli, sal i pebre i cap al forn que tindreu calent a uns 180 o 200 graus centígrads. Deixeu-los fer mitja hora i aleshores gireu-los, salpebrar (si és que aquesta paraula existeix) i uns 20-25 minuts més. Queden rossets i bons!!

Ceba caramelitzada

Talleu ceba (una, dues o dotze depen del que necessiteu), però no petita perquè ja s'encongirà, per axò no patiu. Una mica d'oli d'oliva en una cassola, foc baix i hi poseu la ceba. Aneu remenant que no s'us enganxi. Al cap de 2 o 3 minuts hi poseu una mica de xarop d'auró (o sigui maple syrup, o sirope de arce, que segur que va molt bé amb "la taaarta de arááándanos de tía Molly!"). Aquí les mides van al gust, però jo hi posaria una cullerada sopera per cada ceba. També afegiu una mica de sal, i una mica d'aigua. I sobretot aneu remenant que no se us enganxi!! Estarà al punt al cap d'uns 20 minuts, des que heu començat a coure-la.

El que és pràctic de fer la ceba d'aquesta manera és que la pots deixar feta, fins i tot a la nevera força estona i just abans de fer-la servir l'escalfeu una mica en una cassola a foc baixet i remenant una miqueta, sobretot que no s'enganxi!

 

I aquí teniu uns peus de porc amb ceba caramelitzada per llepar-se els dits!!

 

Salut,

el de l'àtic