Sunday, December 11, 2011

Costelles de porc estil BBQ, al forn

Ahir vespre se'm va acudir fer costelles per sopar en un estil que ja les he fet unes quantes vegades. El primer cop (experimental i un dels millors) va ser per una festa que vem fer-li a un amic. En vista de l'èxit he fet servir la mateixa recepta unes quantes vegades, i cada vegada... no sé on tinc la recepta!

La cosa es posa pitjor quan fent les felicitacions nadalenques em falten les mateixes adreces cada vegada. Quin desastre! I això que pensava que ho havia escrit en algun mail, o en algun blog, o alguna cosa (parlo de la recepta) però no... així que ara si que ho publico, encara que sigui sense fotos.

Ingredients:
Carn: costellams de porc (rack of ribs), tants com facin falta dels que són més aviat primets i desgreixats.
Espècies: sucre moreno, sal, coriandre, pebre negre, pebre vermell i chili en pols.
Per la salsa: salsa barbacoa (d'aquestes que porten hickory, mel o coses dolcetes) i cervesa.

El primer que s'ha de fer és netejar les costelles de greix extra i sobretot treure la membrana que tenen darrera, això és la clau de l'èxit. La manera més fàcil de fer-ho és fent un tallet a la membrana just sobre l'os i ajudar-se de paper de cuina per tibar-la fins que surti tota.

Després hem de preparar el que en diuen "spice rub" o sigui "les espècies amb que farem un massatge a la carn". Aquí poso les proporcions (en cullerades), però les quantitats dependran de quantes costelles feu.
 - 5 cullerades soperes de sucre moreno
 - 1 cullerada sopera de sal (si és gruixuda millor)
 - 1 cullerada sopera de coriandre
 - 1 cullerada sopera de pebre negre (que no sigui en pols!)
 - 1 cullerada sopera de pebre vermell
 - 1 cullerada petita de chili en pols (o menys, depen de si us agraden coses picantetes o no).

Això ho remenem bé i ho refreguem a les costelles, fent una mica de massatge. No és bou de kobe, però es mereixen una mica d'atenció les pobres, no? Quan estigui ben refregat poseu cada cosetellam embolicat en paper d'alumini (recomano fer-hi una doble capa) i cap a la nevera mitja hora ben bona. Suaran una mica i agafen el gustet de les espècies.

Cap al final de la mitja hora barregem salsa barbacoa i cervesa més o menys a parts iguals. Obrim amb compte els embolcalls amb paper de plata i hi posem la salsa + cervesa que quedi tot cobert, però no cal que sigui gaire moll! I cap al forn: 150 graus i 1h40m.

Si no hi ha prou salsa, o si el forn està massa calent pot ser que les costelles s'enganxin per la part de l'os al paper d'alumini i aleshores és un merder... Millor donar-hi un cop d'ull de tan en tan (cada 25-30 minuts) i si s'enganxen una mica doncs afegir-hi una mica més de salsa. Per saber si la carn està prou feta, només cal mirar-se-la: si la carn comença a arremangar-se sobre l'os és que està al punt i ben tendra! Només falta enrossirla una mica.

Un cop passada l'hora i 40 minuts, obriu el paper de plata deixant les costelles a la vista, les "pinteu" amb salsa (no cal que estigui barrejada amb cervesa ara) i cap al forn de nou uns 15 o 20 minuts. Si voleu que es torrin una mica podeu posar el grill, o apujar la temperatura, però vigileu-les ben a prop!! Altra vegada, hi ha risc de que s'enganxin i això no ho voleu.

I res, a embrutar-se els dits i a disfrutar!!!

Bon profit!
R

PS: he provat un parell de vegades de fer aquestes "costelles a la barbacoa" a la barbacoa, i al forn m'han sortit molt millor, molt més tendres i gustoses i a la barbacoa no hi ha hagut manera... ho tornarem a provar!

PSS: ja sé que sense fotos això no val res, però m'haureu de fer cas. Intentaré fer i posar fotos en les següents receptes

No comments: