Monday, June 27, 2011

Pinchos morunos amb dos pebrots!

Hola!

Ahir vem tornar del kesämökki (que una traducció cutre seria 'xalet d'estiu' però de xalet res... que no hi ha ni aigua corrent!) i hem passat un Sant Joan super culinari. Així que directe al meotlle de l'assumpte: recepta al canto.

Hauria fet fotos... però estava enfeinat muntant els pintxos, i amb la barbacoa, intentant que no es cremés tot plegat i que quedessin bons... i un cop fets ens els vem menjar en un plis. Així que... no hi ha fotos.

Ingredients per a 4 persones amb gana. Dit d'una altra manera, ingredients per 12 pintxos i tu reparteix-los com puguis!:

Carn:
  • 1kg de filet de porc

Pel marinat de la carn (cs = cullerada sopera; cc = culleradeta de cafè):
  • 2 cs de sal
  • 2 cc de pebre vermell
  • 2 cc de curry, en pols eh!! (jo recomanaria el groc)
  • 2 cc de timó
  • 2 cc d'orenga
  • 2 cc de llavors de comí
  • 2 cc de llavors de coriandre
  • 3 dents d'all (qui diu dents diu grills, qui diu grills diu gralls...)
  • 3/4 cc de suc de llimona
  • 3/4 cs d'oli d'oliva (com més bo millor tu...)
Verdures:
  • 12 xampinyons grossots (3 o 4 cm de diàmetre); sino 24 de petit-normals ja faran el fet
  • 2 pebrots!! (un de vermell i un de verd, o groc... que siguin de diferent color)
  • 3 cebes vermelles o dolces (pot ser que quedi massa fort el gust de la ceba...)

Preparació:

Primer preparem la barreja d'espècies. Les llavors de coriandre, de comí i també l'orenga i el timó s'haurien de fer ben petitones (pols) en un morter. Em sembla que també les venen directament en pols, però jo recomanaria fer l'esforç. Quan això ho tenim menudet barregem les 7 espècies (contem-hi la sal, no?) ben barrejades.

Ara tallem el porc. Depen d'on el compreu ja vindran netets i polits, però el més normal és que us hi hagueu de barallar una mica. Sense manies eh! Treieu les membranes i els greixos tan com pugueu. Un cop net, feu-ne 36 daus (3 per cada pintxo). Daus, esferes, protoplasmes... no sigueu geometres que estem cuinant!

Quan el tenim tallat, el posem en una bossa de plàstic d'aquestes hermètiques. Hi afegim les espècies, el suc de llimona, l'oli i l'all tallat ben petit. Tanquem la bossa, ho massagem una mica i ho deixem reposar a la nevera. Hi ha diferents receptes que diuen entre 2 i 24 hores. Jo l'hi vaig deixar durant unes 12 hores.

Tallem les verdures per fer els pintxos: si els xampinyons són grossos per la meitat, si són petits no talleu res! Talleu els dos pebrots en 12 trossos cada un. Les cebes les quartejeu (que us quedin 12 trossos també).

I ara a muntar els pintxos! Si ho feu a una barbacoa recomano pintxos metàlic. S'escalfen més de pressa que els de fusta, però també es refreden més depressa i no prenen si hi ha una mica de flama... Si ho feu a casa al forn suposo que és igual. Doncs vinga, per cada pintxo: xampinyó, carn, pebrot vermell, carn, ceba, pebrot verd (o groc, o el color que fos), carn i xampinyó.

Si els feu dins de casa, jo recomanaria fer servir el forn (no ho he provat encara). Si ho feu a la planxa, assegureu-vos de tenir una bona campana que xucli tot el fum.

I a coure'ls! Barbacoa a foc mitjà (d'aquestes de gas) o senzillament  a la brasa. I aneu girant i quan facin pinta d'estar fets... doncs és que estan fets!

BON PROFIT!!

 - R